İki perde, ara dahil 135 dakika süren, tam bir Ferhan Şensoy kalemi bir oyun. Rahmetli ustanın kıvrak zekasını, hiciv ustalığını, kelime zenginliğini, yaşadığı, duyduğu, okuduğu, dert edindiği meseleleri sahneleyiş biçimini sevgiyle, saygıyla ve özlemle selamlıyorum.
1941-1979 arası İran’ının devrim ve şah dönemlerini canlandırılıyor. Yaşım gereği birinci elden yaşamadığım ama okuduğum, dinlediğim hikayelerden aşina olduğum dönemin magazinleri, sırf isim benzerliğinden düşünce suçlusu diye alınıp bir daha gün yüzü göremeyen insanlar, mantıklı bir soru sordu diye komunist ilan edilip hapse atılanlar, verdiği sözleri bugün tutar yarın bozar devlet adamları, ülkelerin çıkar politikaları… Nereye dokundurulması gerekliyse oraya dokunmuş üstat. Ve oyunun güzel özet cümlelerinden biri: “Sana lazım yedi yedi, o da daha icat edilmedi.”
Oyunculuklar için tüm ekibi kutluyorum. Harika bir performanstı. Tek eleştireceğim konu, dans koreografilerinde sergilenen dağınık görüntü. Senkron kaymaları bazı yerlerde dikkat dağıtacak şekilde seyirciye geçiyor. Oyunun geri kalanındaki özeni biraz bozuyor.
Bütünüyle oyunu beğendim. Mutlaka gidin ve mümkünse Ses 1885 Ortaoyuncular sahnesinde gidin. Emeği geçen herkese teşekkürler.
No Comments